Fala uderzeniowa Inne Kawa w ziarnach czy mielona – co wybrać?

Kawa w ziarnach czy mielona – co wybrać?



Na sklepowej półce Propera znajdziesz szeroką gamę kaw w ziarnach oraz tych, które już dla Ciebie zmieliliśmy.

Kawa w ziarnach – czy to coś dla mnie?

Jeśli jesteś szczęśliwa posiadaczką żarnowego młynka do kawy, polecamy Ci wybór kawy wziarnach, takiej nie zmielonej. Dlaczego? Zacznijmy od tego, że kawa w takiej postaci dłużej zachowa swoją świeżość, a co za tym idzie, charakterystyczny dla siebie aromat. Jest to również świetny wybór dla tych kawoszy, którzy lubią nieco poeksperymentować z grubością zmielenia ziaren, w szczególności, kiedy napar kawowy jest przygotowywany z wykorzystaniem alternatywnych metod parzenia (np. Chemex, V60, Aeropress czy Kalita). Kupując kawę w ziarnach masz większy wpływ na ostateczny smak napoju i, co tu dużo ukrywać, trochę więcej kawowej zabawy!

 

Jeśli kupujesz kawę do domowego ekspresu ciśnieniowego, pamiętaj, że często tego typu urządzenia mają wbudowany młynek. Zatem w takim przypadku koniecznie wybierz kawę w ziarnach.

 

Ziarna już zmielone

 

Jeśli jednak nie posiadasz dobrej jakości młynka i nie planujesz na razie jego zakupu, polecamy Ci nasze ziarna mielone. Kawę mielimy pod konkretne metody zaparzania – grubiej pod metody przelewowe. nieco drobniej, jeśli napar będzie przygotowywany w kawiarce, a jeszcze drobniej pod espresso z ekspresu ciśnieniowego.Mielone ziarna kawy, to również wygodne rozwiązanie, kiedy kupujesz kawę w prezencie i nie jesteś pewna, czy obdarowywana osoba posiada swój własny młynek.

 

Jakość kawy będzie tak samo wysoka w obu przypadkach – w końcu to te same, wysokiej jakości ziarna, wypalane w naszej nowoczesnej palarni w Bielsku-Białej. Pamiętaj tylko, żeby Twoja zmielona kawa była naprawdę szczelnie zamknięta i nie zwlekaj zbyt długo z przygotowaniem na jej bazie swoich ulubionych napojów!

 

Nie ma więc jednej, konkretnej odpowiedzi na pytanie, czy lepszym wyborem będzie zakup kawy w ziarnach, czy zmielonej. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych potrzeb i wymagań. Z pewnością adeptom metod alternatywnych zaparzania kawy polecamy kawę w ziarnach, której samodzielne zmielenie tuż przed zaparzeniem pozwoli wydobyć z ziaren pełnię ich smaku i możliwości.