Łagodne lub sporadyczne wzdęcia przyjmuje się jako coś normalnego, choć mogą zawstydzać i uprzykrzać życie. Z drugiej strony uporczywe gazy niejednokrotnie wskazują na problemy z układem trawiennym. Sprawdź, jakie zaburzenia mogą wywołać uczucie dyskomfortu i pełności w jamie brzusznej!
Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć?
Do najczęstszych przyczyn wzdęć możemy zaliczyć:
- zwiększoną produkcję gazów w jelitach, z powodu nadmiernej fermentacji i zwolnionego przemieszczania się mas kałowych,
- niekontrolowane zasysanie powietrza za pomocą ust i zwiększone połykanie,
- kłopoty powiązane z wydalaniem gazów np. w wyniku niedrożności jelit,
- dysfunkcję resorpcji gazów w jelitach,
- zabieg operacyjny, który był wykonywany w obrębie jamy brzusznej,
- upośledzenia procesów trawiennych w przebiegu chorób jelita grubego, wątroby, dróg żółciowych, trzustki.
Jakie choroby mogą wywoływać wzdęcia?
SIBO
Czasami przyczyna wzdęć tkwi w rozroście bakteryjnym jelita cienkiego, inaczej SIBO. Pojawia się wtedy, gdy w jelicie znajduje się za dużo bakterii. Najczęściej SIBO powoduje wzdęcia, mdłości i ból brzucha. Może im towarzyszyć zmęczenie, utrata apetytu, nieprzyjemna pełność po posiłku, biegunka lub zaparcia[1].
Nietolerancja laktozy
Inną przyczyną wzdęć może być nietolerancja laktozy, która jest najczęściej diagnozowanym zaburzeniem trawienia węglowodanów. Nieprawidłowa reakcja organizmu na produkt zawierający cukier mlekowy wynika z niedoboru lub braku enzymu trzustkowego – laktazy. Wiele osób skarży się wtedy na nudności, biegunkę, gazy i wymioty.
Choroba Leśniowskiego-Crohna
Choroba Leśniowskiego-Crohna najczęściej objawia się bólem brzucha, wzdęciami, utratą wagi i biegunką utrzymującą się przez kilka tygodni. Wielu pacjentów skarży się też na śluz lub krew w kale, a niektórzy zgłaszają pilną potrzebę oddania stolca albo uczucie niepełnego wypróżnienia. Choć dokładna przyczyna schorzenia nie jest znana, badania wykazały, że dieta i stres mogą nasilać objawy. Przewlekła choroba zapalna jelit może wpłynąć na każdy odcinek przewodu pokarmowego, ale zwykle atakuje jelito grube i/lub jelito kręte.
Choroba uchyłkowa jelita grubego
Niekiedy przyczyna tkwi w chorobie uchyłkowej jelita grubego. Często nie daje żadnych objawów, w związku z tym wielu pacjentów nie zdaje sobie z tego sprawy. Dolegliwości pojawiają się dopiero wtedy, gdy schorzenie przechodzi w postać zaawansowaną. Główną przyczyną choroby jest dieta uboga w błonnik, choć czasami ma podłoże genetyczne. Zapalenie uchyłków może powodować ból, wzdęcia i zaparcia, a niekiedy nudności, gorączkę i skurcze.
Celiakia
Jeśli cierpisz na celiakię, możesz mieć problem ze wzdęciami. Celiakia to poważna choroba autoimmunologiczna, w której spożycie glutenu prowadzi do kosmków wyściełających wewnętrzną stronę jelita cienkiego. Kiedy wytwory błony śluzowej, przypominające kształtem palczaste wypustki, ulegną uszkodzeniu, mogą pojawić się gazy, biegunka i ból brzucha. Obecnie leczenie celiakii ogranicza się do przestrzegania ścisłej diety bezglutenowej[2].
Dokuczliwe gazy – czy to zespół jelita drażliwego?
Jeśli dokuczliwym gazom towarzyszy silny ból brzucha, napady biegunki, zaparcia lub naprzemienne biegunki i zaparcia, lekarz może podejrzewać zespół jelita drażliwego, zwany również IBS. Wspomniane objawy pojawiają się i znikają, czasami utrzymują się przez kilka dni, tygodni lub miesięcy. Nie ma żadnych badań, które potwierdziłyby zespół jelit drażliwego.
W związku z tym lekarz stawia diagnozę, wykluczając inne schorzenia, które dają podobne objawy. Najczęściej zleca podstawowe badania, takie jak białko CRP, morfologia krwi, badanie kału na obecność grzybów i bakterii. Należy podkreślić, że nie ma lekarstwa na IBS, choć leki i zmiana stylu życia mogą złagodzić dolegliwości[3].
Jak radzić sobie z dokuczliwymi wzdęciami?
Niezależnie od tego, jaka jest przyczyna, jeśli szukasz sposobu na wzdęcia, sięgnij po skuteczny preparat. Upewnij się, że zawiera symetykon, który może być stosowany razem z innymi lekami. (zawarty jest np. w leku Espumisan). Wspomniana substancja czynna szybko i skutecznie rozbija pęcherzyki gazu, nagromadzone w przewodzie pokarmowym. Nie wchłania się do organizmu i nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne.